Wednesday, December 7, 2011

Lepas satu-satu dugaan..

pregnant kali ni mmg beri mama dugaan dr awl pregnant smpi la trimister ke3 ni..takpe mama redha janji baby inside sihat2 je kt dalam..baru2 ni hb ngn bp mama low..so semalam check up..hb naik skt..skt jelah..bp pn dah ok..
so nuse tanya ade masalah ape2 tak..mama pn cite la mama kerap sakit2 kt ari2..kerap nak buang air kecil..so dia refer mama ke doc..msk bilik doc..doc suh buat urine test lg skali sbb nk confirmkn mama kencing kotor or tak..skali betul..doc ckp besenya 1+ or 2+..tp mama 3+..skrg ni tiap2 mgu mama kena ulang alik g klinik..satu tuk nak check urine mama dah ok lg satu tuk hb mama..nasib la papa keja sendri blh la curi2 kuar jap..tp penat juga..rsnya dh 3mgu berturut2 mama ulang alik klinik..
yg paling seksa mama kena mkn ubat yg air tu..asal mkn je muntah blk..aduhai..bak kata papa pejam mata,minum snafas smpi abis..huhu

yg mama dpt kat google..
Kencing kotor terjadi pada wanita mengandung kerana tekanan yang berlaku pada struktur pundi kencing akibat dari rahim yang membesar.Akibatnya kencing tidak dapat keluar dengan sempurna menyebabkan ia bertakung dan kuman pula senang membiak.
Sesetengah wanita tidak merasa apa-apa jika masalah ini berlaku tetapi sesetengah pula mungkin menghadapi tanda-tanda seperti :
  • Rasa berdenyut atau sakit di kawasan ari-air
  • Kerap membuang air kecil
  • Kencing yang berwarna keruh atau berdarah
  • Rasa sakit setiap kali buang air kecil
  • Tidak boleh menahan diri dari membuang air kecil.
Jadi adakah ia mmeberi kesan pada bayi? Jika kuman telah membiak  dan merebak naik dari pundi kencing ke ginjal atau buah pinggang, jangkitan ini boleh menjadilebih serius. Ia boleh menyebabkan berlakunya komplikasi pada bayi.
Bayi anda mungkin mengalami masalah berat bdan yang kurang atau bayi ringan dan juga bayi yang pramatang ketika di lahirkan.

5 comments:

ashra said...

eja,
samalah..simptom tu.esp dari bgn tido nk keluar dari katil.sakitnye.bangun,jalan slow2 ke toilet.

last mnth doc kate memang air kencing kotor.sok cek up tanya slanjutnya.blum dpt ubat lg ni.

mudahan bb kita sihat2 je kn wpun kitanye sakit.

Mama Kyra said...

ashra:mmg skt tau ashra..eja dh 2bln dok thn skt..risau..smlm tau result muka dah berkerut..huhu..tkt bb la

eliyaezlinalias said...

semoga eja cepat sembuh dan tade pape yg x elok pada baby~~~

Mama Kyra said...

kak el:tq kak..sedikit sebanyak risau juga ni..huhu

nur rabiatul adawiyyah said...

semoga cepat sembuh ye mama eja...jgn byk pk sgt..insyaalllah bb ok tu...