Wednesday, November 9, 2011

MLM a.k.a Multi Level Marketing..

ush tajuk tak blh blah kan..sebenarnya mcm ni..baru2 ni kawan sek mama sms mama ckp nak pegi uma..jupe mama..bayangkan dah bertahun2 tak jupe..adela juga msg tapi takde pun cakap nak jupe kan..tup2 minggu lepas dia cakap nak jupe..mulanya mama takde la syak ape2 pun..

dah la stok minuman dah abis kat uma..mama cakap la suh datang esok je..beria2 dia kata nak datang juga so mama kirim kat dia beli milo..ingatkan dia datang ngan family dia rupanya dengan kawan dia 2org..yg buat mama rasa geram..tak sampai 5min sampai dah buka cite pasal zhulian..produk2 zhulian la..

ok la mama blh sabar lagi..sekali dia keluarkn borang jadi ahli..siap nak tolong isi..mama ni msh ade adab lg..cakap la elok2 bgtau nak kena tanya papa dulu (mama tak tnya pn just citer je kt papa)..akak tu siap cakap takpe isi je dl nti klu asben kasi baru byr.. dalam ati mama,mama ni bukannya jenis pandai promote2 kt org barang2 katalog ni..nak jd ahli tuk pakai sendiri lgla mama tak pakai brg2 zhulian ni..

yg buat mama lagi geram dia bawa msk produk2 B'young dan barang kemas zhulian..suh mama tgk2 la..pastu suh kyra pilih.ikutkan mmg nak la beli gelang tuk kyra tapi kyra tak nak..siap nak tunggu papa balik keja tuk terangkan pasal zhulian ni..kebetulan akak tu nak sembahyang mama naik la atas jap amik sejadah sempat lg msg papa jgn balik dulu..hahaha jahatkan mama..

agaknya dah lama tunggu papa tak balik,diaorg pn nak beransur la..lg plak mama cakap papa biasa balik lewat..siap nak tinggalkn produk B'young tu kat uma..suh mama tunjukkan kt papa..mama cakap elok2..takpe kak..tk yah tinggal nanti sy buka kt internet suh dia baca kat internet..ish igt mama bodoh ke klu dah tinggal barang nanti confirm dtg balik amik barang pastu paksa kita lg..takdela mama nak beli B'young tu..dah la mahal..rm800 tu sbln saje..baik mama simpan duit tu tuk masa2 kecemasan..

bagi mama tu bukan cara yg bagus tuk bisnes..memaksa org beli produk kita..cara mcm ni blh buat hubungan persahabatan leh renggang..kitaorg bisnes juga..tapi takde la sampai paksa2 org buat cabinet dengan kitaorg..kalau ade rezeki kita i'allah akan dtg rezeki tu kt kita dengan izin Allah..smpi mama cakap kt papa..mama jd takut plak kalau ade kawan2 yg nak dtg jupe mama..tapi mama geram sgt2 kt kawan mama tu..sggp datang jupe mama igtkn semata2 nk jupe mama..rupanya ade udang sbalik mee..last kitaorg men sms pn 8,9 bln lepas kot..

p/s :ari isnin br ni kawan mama tu msg tnya papa ks tak jd ahli ngn beli B'young tu..so mama reply blk ckp minta maaf byk2 papa tk izinkan..(walhal mama mmg tknk msk pn..)dia reply balik..oo aku dah agak dah..aku baru je nak berjinak2 dalam bisnes ni sbb nak beli umah..papa ckp blh plak buat ayat cmtu nak ks kita kesian la tu..huhu..

8 comments:

eliyaezlinalias said...

macam2 cara org meniaga neh kan?!

Mama Likha said...

ngan zte jgn takut lak.zte tk buat MLM.... hikss

ashra said...

orang zhulian mmg gitu!.kadang2 kita ni dtipunya dgn taktik menarik rakan2 lama.

terkena kat kawan sekolah rendah saya..cikgu sekolah rendah kitaorang siap cakap nak dtg umah..ye lakan,da cikgu lama nak datang umah,mesti kita hepi.sekali,hamik ko!..die pujuk rayu kawan saya tu beli produk B young.sian kawan saya.da try tolak,macam2 alasan bagi termasuklah nak tanya suami dulu,tapi cikgu tu siap tinggalkan produk tu,siap suh sain..mmg melayang gak rm1000 lebih gitu je.mmg tahap paksa lah!

mantang2 lah orang yang lagi tua dari kita,pastu cikgu kita lak tu kan..akhirnya tatau pe da alasan terbaik,suka tak suka,kena paksa amik.lepas tu,cikgu tu call bagai,die da tak nak layan da..

terus kawan saya cakap,kalu cikgu ni nak dtg umah saya,terpaksalah saya cari excuse sbb die mmg cari anak2 murid lama die..huhu...
** tak suka ok! cara gini***

bukan tak nak mengenang budi cikgu,tapi kalu gini caranya,tak baik kan??..dan tak patut guna taktik ni tuk kepentingan diri.

Salina@IbuAqil said...

ckup x suka dipaksa kalo ada yg nak menjual ke apa.. Lagi kita kata x nak lg dia desak.. Mmg x suka..

Mama Kyra said...

kak el:manusia kak..nak senang cpt paksa2 org..nsb la eja ni jenis kuat semangat..

Mama Kyra said...

mama zetty:ish kalau ztee mmg tk takut pnya klu nk dtg uma..hihi

Mama Kyra said...

ashra:eja mmg dh sign borang tu.tp tk byr duit je lg..sbb ckp kt org tu ape2 hal sy kena tnya asben dl..sbb nak beli pn nak kena pakai duit dia..
sbb menda cm ni nti hbgn ngn kawan yg dh sememangnya renggang bertambah renggang la..tp bgs juga blh nilai dia ikhlas kawan ngn kita ke tk..

Mama Kyra said...

salina:smla..nak2 menda yg kita tau kita tkkan guna..ish dr guna 800 bl produk tu baik la simpan tuk ms2 kecemasan kan..