Thursday, November 24, 2011

Hasil check up baru ni


semuanya ok cuma tang hb mama yg mkn low..6mgu sudah msh 10 lg..so doc takut klu2 mama dapat anemia..ape tu Anemia???

Anemia bermaksud kekurangan sel darah merah dan merupakan keadaan yang amat kerap berlaku di kalangan wanita hamil. Sebab utama anemia ialah kekurangan zat besi. Amat penting untuk anda mengetahui samada anda mengalami anaemia atau tidak setelah anda disahkan hamil.
Anemia selalunya tidak akan mempengaruhi tumbesaran bayi kerana bayi sentiasa mendapat bekalan zat besi yang cukup untuknya membesar tetapi sekiranya keadaan anaemia ini terlalu teruk bayi anda juga mungkin akan mengalami anemia selepas lahir.

Ujian darah yang ringkas akan menentukan samada anda mengalami anaemia atau tidak. Sekiranya anda cuma mengalami anaemia yang ringan, anda tidak akan menunjukan sebarang simtom. Tetapi sekiranya ia dalam tahap yang teruk anda mungkin akan merasa:
  • cepat Letih
  • rasa tidak bermaya
  • pucat
  • berdebar-debar
  • sukar bernafas
  • pengsan
 mama mmg lately ni cepat letih,rs tak bermaya ngn pucat..ubat yg doc kasi mama pn kena up kn kepada 2biji shari.mana tau hb mama naik balik..sebab risiko juga..baby akan kurang aktif..pastu blh myebabkn bersalin awl..so doc suh mama dtg balik ari rabu..tp mama minta extend sbb papa kena pasang cabinet kt uma client dia..so ari selasa dpt baru mama dtg blk tuk buat ujian darah..mudah2an dlm ms semgu ni hb mama meningkat..klu tk berkesan melalui pil or mknan..nuse ckp kena cucuk kt B*****..tak sanggup mama..

Doc nasihatkn mama berehat banyak..kurangkan buat keja2 berat..sbb tu skrg mama mmg tak ajak papa jalan2 sgt..sbb mama cpt penat..tak macam kyra..mama ckp kt papa brg2 baby kena settlekn cpt..baju2,lampin ngn barut kyra kena basuh siap..bj baru bb pn sama..alhamdulillah td ptg smbl ikt papa pg jupe client kt shah alam terus g JJ..so barang2 baby suma dah settle..sok tggl nak basuh je..yelah mama ade 10w je..pasni dok uma diam2 je..

sblm blk dr check up doc ade ks borang kat mama..kena bawa time nak amik darah nanti..doakan mama ye kawan2 semoga mama tk kena anemia..huhu

8 comments:

Azian & Zaini said...

alahai cian pula aku dengar, try makan bayam tak pun kerang...aku tak ingat apa lagi yang sesuai tapi 2 ni boleh tambah darah.
pape pun take care ok!:)

Salina@IbuAqil said...

Hb mama rendah ye.. Ada pening2 x.. TC ye mama.. ;) Salam Maal Hijrah dari EmIenAqil.. ;)

mrs.ecam said...

dl ms sye preggy ank ke 3 pong HB rendah...dh mkn mcm2 tp still rendah lg...plg tinggi 10.9...aduiii lg 1 nk 11....seksa dr 4 bln smpi 9 bln x naik2...so biar jela...tp alhamdulillah ms nk bslin doc check HB sye naik 12....terkjut gile...nurse ade gak bg suggestion mkn bnyk kurma n kismis...mudah2an Hb awk naik blk yek...aminnn

MaMa aDaMaQiL said...

Rendahnye tekanan drh dikau ni...kene byk rehat besan...

Mama Kyra said...

azian:yan,mmg aku dok beli bayam sokmo..tp since pindah aku jarang g pasaraya..kt uma aku kekdg syr bayam kecut2 dah..

Mama Kyra said...

salina:mmg kekdg pening2 kepala..igt bese je..rupanya hb mkn low..

Mama Kyra said...

mrs ecam:oo ye ke..minta2 sy pn blh naik balik..ade lg 2bln je lg..nti nk g cari kismis la..

Mama Kyra said...

natt:mmg skrg asik rehat je besan..ku ni tk larat sgt dah..tu blh cmpr pedih ulu ati.