Friday, June 28, 2013

Kerenah anak-anak

Lama tak cite pasal anak2..besela kan jd housewife ni cabaran terbesar iyela mendidik anak2..tanggungjawab yg secara automatik kita sign sampai mati sebaik melahirkan mereka...alhamdulillah kalau dulu rasa cam kelam kabut menguruskan diaorang..sekarang ni dah under control...


cabaran terbesar sekali adalah kakak..sekarang ni dia banyak belajar melalui ape yang dia lihat dan dengar..so mama dah warning papa jangan cakap yang bukan2 depan dia..words ' aku dan kau ' mmg dilarang sama sekali disebut..so bila dia lihat upin ipin dia mesti tnya mama diaorg blh sebut kau aku..so mama kena terangkan..ckpla aku kau ni tak manis disebut..'abis mama sebut kau aku blh bila ckp telefon'..kan dah terkena mama disitu.huhu..


apa yang mama suka bila kakak blh diharap jaga adik...kalau pegi playground kat mcd area umah ni dia la tlg tengokkan adik..penah dia marah sorang budak ni sebab tolak fiyya.' nape tolak adik saya'..adik nangis kakak tlg pujuk..mama masak,kemas uma dia ajak adik layan cd..


tentang fiyya plak sekarang ni kakak adalah mentor dia..dia adala protege kakak..ape kakak buat dia akan follow...now bila amik gmbr sedikit sebanyak dia akan ikut stail kakak..kakak main ape dia pn main sama..kakak buat nakal dia pn buat nakal..tang buat nakal tu confirm mama jd ibu tarzan..bila diaorg bergabung tenaga time tu mama geram sgt...cuma minat masing2 tak sama..kakak suka barbie adik suka barney.



mama happy bila tengok diaorg main bersama,gurau bersama..main kejar2..main sorok2..rasa penat kita terus hilang,marah jd surut...bila nak tido kakak akan baca doa adik akan aminkan..alhamdulillah ...cuma mama selalu risau takut kami lebihkan salah sorang...sedaya upaya papa mama cuba berlaku adil dgn diaorg..



3 comments:

Siti Haslinda Sadiken said...

geram betul tgk rambut kak long nie tau..!!!

Norlidawati Jaafar said...

cantik lah rambut die
ai
saya ida
newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput follow blog saya ye
umielman.blogspot.com

mamaRIFQY said...

yang penting2..dua2 ni mmg sgt comel !kikiki....xsabar nak tggu bb rifqy kuar.Tak sabar nak tgk gelagat iqy layan adik die