Sunday, January 29, 2012

Kronologi Kelahiran Damia Syafiyya

16/01/2012
pg tu mama pergi ke klinik kesihatan Balok..tuk check up mingguan mama...semuanya ok kecuali result UTI..HB pn naik 11.0.. balik dari klinik mmg mama rs sakit tetiba..tapi tahan je..yelah takut Braxton Hicks..so mama bawa tido..pas bangun tido mmg terasa sakit lg..makan nasi pn rs tak lalu..pukul 6 tu rs dah tak blh tahan..ajak ayah mama pergi hospital..

sampai hospital terus pergi dekat Dewan Bersalin Risiko Rendah..dah daftar semua..tunggu dlm bape minit nama mama dipanggil tuk buat CTG..check jalan tak buka lagi..dalam ati legala kan bukan nak bersalin lg..so doc cakap maybe kesan dari UTI tu..so Doc pggl mama lg tuk check kot2 ade keputihan..pastu check jln masih tak buka..tapi mama still rasa skt..ntah cmne Doc tu perasan yg kat result CTG mama ade contraction..pggl nurse check..dalam 3 in 10min..Doc tak benarkan mama balik..sbb takut mama bersalin bila2 masa..

mama minta balik juga sbb jalan tak buka lg kan..sekali datang Doktor pakar..suh check lg..klu tk buka blh balik..skali jalan dah buka 3cm..mama terperanjat juga..cepatnya la rasanya..cal papa minta dia balik malam tu juga.time tu mama dah turun darah skt.kyra plak menangis2 tak nak balik nak teman mama..pujuk2 dia suh ikut atuk wan dia balik..sblm balik siap pesan kt bb..adik cpt keluar ye..sok kak yaya nak jupe adik..

mlm tu mmg tak blh tido..nak2 plak orang sebelah katil mama msk LR..dgr dia jerit sakit2..dengar sore baby dia lg rasa berdebar..yelah due mama kan lagi 2mgu lbh..kul 3 pg papa smpi terus jupe mama kejap..suh papa blk dia kata tdo dlm keta jelah..mama tdo pn dlm kul 4pg..

17/01/2012
pg tu Doc dtg check..suh mama msk LR nak check bukaan dah bape cm..time tu 4cm nk ke 5cm..Doc ckp Pn kena bersalin arini juga..nanti sy pecahkan air ketuban..mama siap cakap nak tunggu kyra smpi..yelah sah2 pastu mama tk jupe kyra..kyra smpi je,papa terus bw jupe mama..peluk2 dia..minta maaf ngn mak ayah mama..dgn papa(byk dosa..huhu)dah settle mama terus jupe nurse cakap dah ready..

Doc kata cm susah nak pecahkan ketuban sbb kepala baby dekat je..mama time tu dah sakit2..puas juga Doc cuba skali boleh pecahkan..time tu ade Doktor Pelatih..ade sorang ni nak try cucuk drip kt tangan mama..sekali salah kenala marah ngn Doc..mama time tu mmg rs nak marah tp sakit nak bersalin lg kuat dr perasaan nak maki hamun pelatih tu..

tak lama pastu mama rasa cam nak buang air besar..nurse datang check kata 8cm baru jangan teran..tp mama dah rasa nak teran..skali papa cakap bau busuk mama buang air besar ke..mama kata a'aa minta tlg panggil nurse cuci..papa g panggil..sekali nurse check..kepala baby dah nampak..ape lg kelam kabut diaorg panggil doctor..tak silap mama push dalam 4,5 kali juga..

pukul 12.59pm baby Fiyya selamat dikeluarkan..bertambah lagi umat Nabi Adam dimuka bumi ni..walaupn dah tau baby girl mama siap tanya papa girl ke boy..time nurse letak kat badan mama rs bersyukur sangat sbb baby sihat,sempurna sifatnya..dah siap bersih2kan baby..nurse suh mama breastfeeding baby..kak yaya siap bawa masuk dlm LR bg jupe adik..bukan main excited dia..papa masih dlm terperanjat sbb tiba2 je mama bersalin..hihi

p/s:mak mama citer ari mama admit tu diaorg cal papa tnya kat mana..kyra siap cakap.."papa cepatla balik..mama sakit kat hospital..mama nak mati" bertuah punya anak..asal org pergi hospital je ade org nak mati..

12 comments:

Hanna said...

ish..ish..setiap kali bc pengalaman org bersalin, tiap kali tu jugak sy seram..nk masuk 3 org pun masih takut gak ni..hihi..bergenang ayer mata bila bab mntk maaf kt hasben tu..mmg touching la time tu,sok2 sy pulak..huhu..

Farah Shamsudin said...

isk.. takut jugaa dengo.. lagilah xpernah ade pengalaman kan..

PUAN SUE said...

aduh..berdebar2 pulak su bace..comel pulak kyra ni dapat adik yer.part akhir tu klakar..hihi..

mrs.ecam said...

hihi lawok la kyra ckp camtu...tp seram gak kdng2....g hospiral jek nk mati ek...huhuhu

tiap kali bce pngalaman bslin msti rs nk kepit kaki...ngilu ke??? hikhik ngade2 jek tau...heeeee

tahniah dpt bb gurl....msti cumel cam kakak die ek...hee

ashra said...

adehh....
saya yang berdebar ni eja...
walaupun da dua kali menanggung sakit bersalin...tapi rasa seriau tu tetap ada..
nak tak nak redahkan jugak lah kan..

dup dap dup dap...huwaaa...

hehe..tergelak baca ayat kyra...
alahai...bertuah anak ibu ni =)

Mama Damia said...

Hanna:eja sblm slu ckp tktnya nak bsalin..msti asben ckp mcm tk penah bsalin..stiap anak kn len pgalamannya..a'aa part minta maaf ngn asben mmg rs syahdu..huhu

Mama Damia said...

Pn Sue:i'Allah sue..akk doakn tuk sue..kyra tu mmg la..loyar buruk kuat..

Mama Damia said...

Mrs Ecam:tk tau la mana dia belajar ckp gitu..kita yg nk bsalin ni jd seram bila dgr..hihi..tq ye dear..

Mama Damia said...

Ashra:i'allah nti Allah permudahkan tuk ashra bsalin..eja doakn semoga ashra ngn baby,dua2 selamat n sht...
tulah..kyra mmg loyar buruk..ade je pkataan yg tk sangka kluar dr mulut dia

CikPuanHaLia said...

Congratss..

Tetiba jer rasa nak peknen bila baca stpry org bersalin ni..huhu

Mama Damia said...

farah:len org len pgalamannya..mcm eja dua2 ni len pgalaman bersalinkn diaorg..

Mama Damia said...

cikpuan halia:tq dear..