Wednesday, November 3, 2010

kyra admitted

br ni mama de tulis kyra dmm bjangkit ngn papa dia..so smlm mama (isnin)mama bw dia g hospital sbb mama tgk suhu dia ttp tgi 37,38'c pastu naik bintik2 merah kt badan dia..kitaorg igt tkt denggi..so bw dia g hospital klang..minta tlg ngn cousin mama amik ujiian darah tuk kyra..termasuk mama la kena amik darah sbb dmm juga..

dlm 10min doc pgl mama ngn papa ckp result darah kyra tk ok..hb dia kurang..just 8.8..so doc ckp kyra kena admit sbb tkt ade mslh..kira anemia la kn..mcm2 doc ckp..hati kyra bengkak la,tkt usus luka la..mama dh la dmm ms tu..cal mak kt kg siap ngs2 kt dpn org..papa g register kyra ms wad..

kt wad,mcm2 la doc tnya mama..kyra kena amik darah lg..4btl..melalak tk igt kt wad tu..sian ank mama..masa bw ke katil dia sonok..igt dok hotel la tu..hehe..pg td dlm kul 1 doc dtg check kyra..tnya la ank ckp makan ke,mkn ns ngn kicap je ke..mama berbulu je dgr..ape igt mama ni abaikn ke bab2 mkn ni..

kyra tdo kul 2 bgn kul 6pg..aduh mmg tk larat la mama..tp fever dia dh baik..check suhu pn dh surut..alhamdulillah la..just tgu result darah dia je..tk lama pastu doc pakar dtg la...buat kali ke3 mama ditnya cara pemakanan kyra..so mama jwbla stiap kali msk msti pastikn ade syr n lauk cm ikan or ayam tuk kyra..lg plak dia bf cmne leh kurang zat besi kn..pastu mama ckp betul ke result darah smlm sbb ari khamis sblm tu hb dia 10..seb bek pastu result kuar n mmg result smlm slh..hb kyra dlm 11..dlm ati mama mmg syukur sgt2..yelah mcm2 la doc pelatih smlm tu ckp..anemia la..tkt thalasemia la..sbb klu thalasemia hb dia bwh 5..

kul 4lbh papa amik kitaorg blk..seharian di wad buat mama ckp penat sgt2..tp tk ksh jnji kyra sht semula..blk je uma..rht2 jap mama ngn kyra tdo tk igt..rindu tul kt bantal sndri..haha..

p/s:bln 12 kyra kena admit lg skali tuk suntikan mmr..ms uat check up kt kk,doc situ kata tk pyh amik sbb kyra alergik ngn telur tkt nti dia akn seksa nafas or sawan..tp hospital kata blh tp kena admit ms nk suntikan tu..klu tkde ape2 dlm 2,3 jam dh blh blk..doakn kyra ye kawan..tkde gmbr sbb hp mama bateri low..charger tk bw so kena save bateri..

6 comments:

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

Ya Allah..pautut la lama tk nampak eja on YM rupanya kyra sakit...
semoga kyra sembuh cam biasa yea..sabar eja tu dugaan dr yg maha Esa...

Mama AminAzim said...

patut la senyap aje FB.. apapun ieza doakan semoga sihat semua nye mcm biasa especially kyra si tinting tu... skrg adik azim pun tgh demam..rsau jg nie

Farah Wahida said...

take care kyra.. hope sembuh sepenuhnya... mcm mana doc pelatih tu boleh salah... sian kyra.. sib baik takde apa2 yg membimbangkan..

Mama Kyra said...

adlin:thanks ye..alhamdulillah kyra dh sembuh skrg cuma dia jd tkt kt org..maybe fobia sbb amik darah kot..

Mama Kyra said...

iza:on9 je fb cuma tgk2 je aktiviti kawan2..nk coment2 tkde mood sgt..azim dmm gak ye..hope azim cpt sembuh..mmg risau ank tk sht ni..

Mama Kyra said...

farah:tulah mmg angin gak kt doc pelatih tu..kita ni risau tk psl2..kyra skrg tkt tau ngn org..fobia kot..